Een selectie uit een groot archief met beeldmateriaal van een leven op het water. Altijd op zoek naar nieuwe beelden en nieuwe verhalen. Soms met weinig woorden.
fotografie © dirk van driel tenzij anders . . chronologische versie (pdf)
Het vertrekpunt van een nieuwe reis naar Frankrijk. We willen deze keer een andere route nemen richting Parijs. Tot dusver kozen we telkens de route over het IJsselmeer via Zeeland naar Gent of Antwerpen, nu is het idee om Vlaanderen eens over te slaan en via de grote rivieren richting de Ardennen te varen. Een route die we meestal terug richting Groningen varen.
Het wordt zaak mogelijke stremmingen goed in de gaten te houden want er zijn talloze werkzaamheden in het zuiden van Nederland. Het kan zo maar zijn dat we alsnog een andere route kiezen.
Vanaf de jaren zestig is het gebied rond de kruising van het Eemskanaal en het nieuwe Winschoterdiep het centrum voor de scheepvaart in Groningen. In de jaren vijftig is besloten het Eemskanaal te verbreden van 35 naar 60 meter, daarvoor de Woonschepenhaven te halveren en vier nieuwe gemeentelijke havens aan te leggen: de Eemshaven (later Hunzehaven) en de drie Scandinavische havens. In 1955 opent Niestern een scheepswerf op de locatie waar nu de Praxis en de Groninger Motorboot Club zijn gevestigd. De werf is midden jaren tachtig verhuisd naar Farmsum (Delfzijl) en bestaat nog steeds onder de naam Niestern-Sander.
Bovenstaande foto uit 1961 is genomen richting Stad. Bij graanoverslag EMG-faktors wordt de silo uitgebreid. Helemaal links aan de overkant van het Eemskanaal is net te zien dat de Hunzehaven en de Deense haven in ontwikkeling zijn. Op de achtergrond wordt de inmiddels verdwenen elektriciteitscentrale aan het oude Winschoterdiep nog fors uitgebreid.
.
Scheepswerf Niestern richting het noorden met de oude Oostersluis en de toegang tot de driewegsluis naar het Damsterdiep.
.
In 1967 zijn de nieuwe gemeentelijke havens gereed en zijn de havenkranen uit de Oosterhaven verhuisd naar de Hunzehaven. Tot 1977 laat importeur Gremi de Lada's uit Rusland hier lossen. De auto's staan rechts op de kade. Helemaal links op de foto de Elisabeth W van de familie Bouland. Sinds 1990 is het overslagterrein in handen van handelsonderneming Ritsema. Over een jaar of tien zal de strook grond tussen de Hunze- en de Deense haven omgevormd worden tot Havenpark met een torenflat van 21 bouwlagen (nieuwbouwproject Stadshavens).
Deze foto geeft een goed overzicht van de nieuwe havens in Groningen eind jaren zestig. Van onder naar boven: Eemshaven (Hunzehaven), Hanzehaven (Deense Haven), Zweedse Haven, Finse Haven en de enkele Euvelgunnerbrug. Linksonder scheepswerf Niestern en daar schuin tegenover de Woonschepenhaven. De landtong op de voorgrond moet het nieuwe Havenpark gaan worden. De Deense haven (waar zes coasters zijn opgelegd) is in beeld als Havenkwartier.
Van alle bijzondere plekken in de stad Groningen om een tijdje af te meren zijn er niet veel meer over. Wellicht de mooiste plek was de klussenplaats voor woonschepen aan het Oude Winschoterdiep naast de Antwerpenbrug. Een kleine oase. In de periode 2014-2018 hebben we daar dan ook royaal gebruik van gemaakt. Met water en stroom groeide de locatie al snel uit tot een kleine enclave.
Zelf hebben we deze voorziening vooral daadwerkelijk als klussenplaats gebruikt. Eerst om de kop van de Gudrun te reconstrueren en later om het bolscheepje "de Verandering" tot op het casco te strippen en opnieuw op te bouwen.
In 2020 zijn de oude iepen gekapt of zeer drastisch gekortwiekt waardoor de plek de sfeer van een oorlogsgebied kreeg. In 2021 is hotelschip "Bellissima" afgemeerd om asielzoekers te huisvesten. De afspraak was voor 6 maanden. We zijn inmiddels 4 jaar verder...
.