2020-12_Woonschepenhaven_Groningen.jpg
Woonschepenhaven Groningen © dirkvandriel.nl

2 april 2022

In januari dit jaar was veel te doen over de eenmalige “verduurzamings- en verbeteringssubsidie” van 10.000 euro voor alle woningen in het aardbevingsgebied in Groningen. Vooral de beschamende wijze waarop de betreffende huiseigenaren de beperkt beschikbare subsidie moesten zien te bemachtigen werd landelijk nieuws en de kritische beschouwingen volgden snel.

Over nut en noodzaak van deze specifieke subsidie is veel discussie geweest omdat de woningen die geen enkele schade hebben een nieuwe keuken kunnen gaan uitzoeken. En helemaal geestig maar wel consequent: ook de woonboten in het bevingsgebied kunnen op zoek naar een goede besteding van het subsidiegeld.

De website van Samenwerkingsverband Noord Nederland (SNN) informeert:

"Jouw woning staat in het postcodegebied waar de waardedalingsregeling geldt, inclusief de postcodes 9679, 9681 en 9682. En is geen onderdeel van het versterkingsprogramma van Nationaal Coördinator Groningen. Het was voor jou niet altijd duidelijk of jouw huis nog in het versterkingsprogramma van Nationaal Coördinator Groningen werd opgenomen. Het onderhoud aan je huis of een verbouwing heb je daarom misschien uitgesteld. Binnenkort kun je dan de subsidie Verduurzaming en Verbetering Groningen van 10.000 euro (weer) aanvragen voor jouw huis. Je kunt de subsidie gebruiken voor het verduurzamen of verbetering van je woning. Dit kan bijvoorbeeld een schilderbeurt of nieuwe badkamer zijn, maar ook energiebesparende maatregelen zoals de aanschaf van zonnepanelen vallen onder de subsidie." (bron) . . meer informatie: Staatscourant

In de stad Groningen betreft het uitsluitend de woonboten in het Boterdiep (Beijumerweg), de Woonschepenhaven en het Winschoterdiep (enkel de oostzijde!). En dat heeft te maken met het feit dat alleen deze 140 woonboten drijven in het aangewezen postcodegebied dat geldt als aardbevingsgebied.

Van de Woonschepenhaven is inmiddels bekend dat meerdere bewoners de subsidie hebben aangevraagd en dat deze is toegekend en uitgekeerd. Het SNN heeft voorafgaand aan die aanvragen expliciet bevestigd dat de subsidie ook voor woonboten geldt.

En de waterbewoners die niet bedacht hadden dat ze wel eens voor deze subsidie in aanmerking zouden kunnen komen? Ze krijgen wellicht een herkansing. Daarover wordt voor 1 mei meer bekend. ("er is voldoende geld beschikbaar" - update maart 2022).

dirkvandriel.nl